BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x
BREAKING NEWS

Full details from the SPAK mega-operation, how the mafia alliances were revealed, from Martinaj's pact with Ben Ndoka and Shullazi to kill Durim Bami, to Nikla's "strong" plans with Dukaj to eliminate the gambling boss and former - SP deputy, here is t...

Full details from the SPAK mega-operation, how the mafia alliances were
x
BREAKING NEWS

The scalding files of the French and Belgians will hit other high officials of the State Police, politicians and journalists, SPAK seizes the phone of a high official, here is the scandal in which he was involved

The scalding files of the French and Belgians will hit other high officials of
x
BREAKING NEWS

Politics, media and businesses are filled with spies of the former State Security, KGB and UDB, this is how "VIP" characters are being blackmailed and threatened with "black" files, Lulzim Basha reveals the latest behind the scenes

Politics, media and businesses are filled with spies of the former State
x
BREAKING NEWS

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the Rama-Berisha bazaars against justice and Albanians, to the reasons why he decided to enter politics, the visions he has for the future of Albania and his plans to promote the count...

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the
x
BREAKING NEWS

Albania is the base for clandestines, after Meloni and the British diplomat is looking for an offer like that of Shengjin for illegal immigrants going to Britain, here are the details of the visit

Albania is the base for clandestines, after Meloni and the British diplomat is
x
BREAKING NEWS

The government in panic after the call of Belinda Balluk and Engjëll Agac to SPAK, the 17 decisions that burden the positions of the General Secretary of the Prime Minister, their testimonies against Erion Veliaj, the majority in chaos

The government in panic after the call of Belinda Balluk and Engjëll Agac
x

Aktualitet

The strategy of the HCJ to reduce the number of backlogged cases in the Court, VOA analysis: Skepticism about its implementation, a project that raises debate

The strategy of the HCJ to reduce the number of backlogged cases in the Court,

The High Judicial Council has recently drafted a 3-year national strategy project for reducing the number of backlogged cases in the Courts, which have become a serious obstacle to access to justice. About 114,000 files are waiting to be judged according to this document, which sees as the main solution the significant increase in the number of trials per judge per year, at a time when the latter have been reduced due to the re-evaluation process . The strategy also includes some measures to help the judicial bodies. Educators in the field of justice and judges asked by the Voice of America, express skepticism about its implementation.

In the draft strategy of the Supreme Court of Justice, which analyzes 4 out of 20 courts in the country, which have the highest volume of backlog cases, about 75%, it is found that the stock of files began to be created after 2018, a moment that coincides with the reduction of the judiciary due to the vetting process.

The situation is more serious in the Court of Appeal of the General Jurisdiction in Tirana, where 26 out of 78 judges, or 33% of the judicial body, exercise their duties, and in the first instance administrative body in Tirana, which currently has 60% of the body, followed by that of the first degree of general jurisdiction in Tirana with 62% and the administrative appeal with over 80 percent.

As a consequence, the number of cases examined in these courts has decreased in relation to the number of incoming cases, bringing with it the increase of backlog files.

The Court of Appeal of the General Jurisdiction has the highest number of backlogged cases with over 37 thousand, (52 thousand waiting to be considered) followed by the administrative court of appeal with nearly 23 thousand. While in the court of first instance in Tirana, 19 are pending

thousand files and in that of the first administrative level, in Tirana, about 7 thousand files are pending.

One of the main objectives for reducing the backlog of cases is related to increasing the number of cases judged by a judge per year. The KLJ finds that in the Court of Appeal of General Jurisdiction the number of cases considered by a judge on average is currently 347 files per year. The scenario that closes the stock of backlog files in 2029, in this court, foresees a 50% increase in the rate of judges, while the draft also mentions scenarios with a 10 or 20% increase in this rate.

The rate of the judge's work is determined by a decision of the former High Council of Justice (KLD), from 2010, where as an evaluation criterion for judges of Appeal, a rate of not less than 150 criminal cases per year is determined, or 200 cases in civil cases.

KLGJ deri tani nuk ka përcaktuar një normë të re, ndërsa sugjeron të marrë për bazë mesataren aktuale, e cila në vetvete është gati dyfish i normës në fuqi. Propozimi për ta rritur më tej, deri me 50 përqind, shihet me shqetësim nga gjyqtarët e Apelit, të cilët thonë se kanë dhënë maksimumin në një kohë krize, kur numri i tyre ka rënë ndjeshëm prej 6 vitesh

“Gjyqtarët janë sforcuar për të balancuar mungesën e kolegëve të tyre, për të bërë më të mirën, pavarësisht se ne nuk ia kemi dalë, sepse ne e dimë që numri i çështjeve që pritet të gjykohen është relativisht shumë i lartë. Të synosh rritjen e numrit të gjykimit të çështjeve trefish nga norma aktuale në fuqi, jo vetëm që nuk është motivuese për gjyqtarët, por nga ata perceptohet si mjet presioni. Shoqëria nuk ka dobi nga gjyqtarë të vënë në presion” shprehet për Zërin e Amerikës, gjyqtarja për median në Gjykatën e Apelit të Juridiksionit të Përgjithshëm Edlira Petri.

Rritje të produktivitetit të gjyqtarëve parashikohet edhe në Ajykatën Administrative të Apelit. Sipas strategjisë një gjyqtar aktualisht shqyrton mesatarisht 225 çështje në vit. Sipas skenarit më optimist çështjet e

prapambetura zerohen në vitin 2030 nëse numri i gjykimit të çështjeve në vit për një gjyqtar rritet me 80%. Edhe në dy gjykatat e tjera, atë të Shkallës së Parë të Juridiksionit të Përgjithshëm në Tiranë dhe atë Administrative të Shkallës së Parë, po në Tiranë parashikohet rritje e produktivitetit të gjyqtarëve, por pa specifikuar në çfarë përmase.

KLGJ i tha Zërit të Amerikës se rritja e normës sasiore për gjyqtarët është hartuar duke patur parasysh situatën problematike në sistemin gjyqësor. Ky institucion nuk duket të shohë ndonjë problem me përballimin e ngarkesës në rritje, madje “në kuadër të vlerësimit etik dhe profesional mund të konsiderohet mekanizëm motivimi për ta”- thotë KLGJ.

Projekti parashikon që, rritja e produktivitetit të gjyqtarëve të shoqërohet me masa të tjera që i vijnë në ndihmë trupës gjyqësore, duke nisur nga plotësimi në vijimësi i vendeve vakante në gjykata, shtimi i stafit jo gjyqësor, trajnimi i tij, inventarizimi dhe kategorizimi i çështjeve të prapambetura, përdorimi i modeleve standarde për vendimet gjyqësore, ndryshime ligjore për uljen dhe parandalimin e çeshtjeve të prapambetura, dhe në sistemin për lëshimin e urdhërave të ekzekutimit apo zhvillim të seancave gjyqësore në distancë.

Pedagogu i administrimit gjyqësor në Shkollën e Magjistraturës, Vangjel Kosta i tha Zërit të Amerikës se mekanizmat ndihmës për gjyqtarët të parashikuar në strategjinë e KLGJ nuk janë bindës.

“Nëse gjyqtarët ndihmohen më shumë me staf ndihmës dhe me teknologji, natyrisht numri i çështjeve që do gjykojë një gjyqtar do jetë më i lartë. Por duhet parë se kur vijnë këto ndihma. Sepse duhet të kuptojmë që mund të flasim për ndihmësa të parashikuar në ligj por nuk kemi ndihmësa në gjykata. Nga kjo pikpamje në strategji unë shoh vetëm shifra mekanike dhe nuk shoh një lidhje logjike përse gjyqtari duhet të gjykojë më shumë. Njoh shumë gjyqtarë, i kam parë të lodhur dhe të dëshpëruar, sepse për t’iu përgjigjur nevojave të qytetarëve kanë ngarkuar më shumë se ç’duhet veten”- argumenton Zoti Vangjel Kosta.

Migena Laska, gjyqtare e medias në Gjykatën e Shkallës së Parë, Dhoma Penale, në Tiranë, shprehet se në këtë seksion nuk ka çështje të prapambetura, për shkak të afateve proçeduriale, ndërsa pranon se ngarkesa e viteve të fundit është e paprecedentë. Zonja Laska thotë se në vitin 2023 një gjyqtar gjykoi mesatarisht 800-1000 dosje nga 500, 6 vjet më parë.

“ Produktiviteti i gjyqtarëve patjetër mund të rritet, por në radhë të parë unë mendoj se duhet të shtohet numri i gjyqtarëve. Patjetër duhet të shtohet numri i administratës gjyqësore dhe kualifikimi profesional i kësaj administrate. Janë disa hallka që mbështesin dhe ndihmojnë punën e gjyqtarit. Ne duam zgjidhje, nëse më gjen zgjidhje se si do gjykojmë më shumë, dakort do bëjmë më shumë. Unë vetë kam bërë 1 mijë dosje në vit”- shprehet Migena Laska, gjyqtare e medias në Gjykatën e Shkallës së Parë, në Tiranë.

Duke folur për mekanizmat ndihmës për gjyqtarët, të parashikuar në strategjinë e KLGj gjyqtarja e Gjykatës së Apelit Znj. Petri, thekson se produktiviteti i gjyqtarëve parashikohet të rritet në muajin prill, ndërsa ngre dyshime nëse këto mekanizma do mund të jenë gati në të njëjtën kohë.

“Numri i çështjeve mund të arrihet por jo në situatën ku jemi tani, mund të arrihet vetëm nëse masat e tjera fillojnë zbatohen njokohësisht. Nuk ka të dhëna të qarta se kur do të realizohen mekanizmat ndërveprues. Në strategji është parashikuar të ngrihen grupe të caktuara me administratë gjyqësore të cilat do të trajnohen për inventarizimin e çështjeve. Është përcaktuar një afat që është qershori i këtij viti. Duket praktikisht e pamundur, sepse është procesi i rekrutimit dhe trajnimit të tyre dhe më pas invetarizimi i një numri shumë të lartë dosjesh. Nuk duket realiste. Nga ana tjetër janë parashikuar ndryshime në ligj, në kodet e proçedurave. Ne e dimë shumë mirë, që pavarësisht dëshirës që mund të ketë KLGJ, kjo varet nga kuvendi”- argumeton gjyqtarja Edlira Petri.

KLGJ i tha Zërit të Amerikës, se rritja e normës sasiore për gjyqtarët në fazën fillestare shihet si objektiv ambicioz duke shtuar se asnjë proces nuk mund të mbetet peng i një procesi tjetër.

But in the proposed legal changes there is also the facilitation of the recruitment procedures of legal assistants by providing for the same procedure as the recruitment of other civil judicial officers in the courts. This avoids some strong guarantee elements currently provided for such as recruitment through the School of Magistrates, their professional testing, as well as the control of assets that is carried out in this case. Such an intervention could sound like a step back towards the rigorous criteria provided for by the reform in Justice.

Teacher Kosta at the school of magistracy assesses that the initiative of the KLGJ in itself is welcome, but he thinks that:

"A tired judge, an exhausted judge, I do not believe that he will give decisions that create credibility as fair decisions. And their product can be a hasty and impatient behavior in relation to the litigants. This translates into damage to public credibility as judges are moving from a normal trial to a speedy trial to reduce the stock. This is not the way to reduce the number of backlogged cases in the courts" - says Mr. Vangjel Kosta.

The draft HLCG strategy for reducing the backlog predicts that an improvement in the reduction of the stock can be achieved around 2028 if certain targets are met. After the consultation in the 4 courts with the deepest issues, it is expected that this document will be accompanied by suggestions or remarks from representatives of the judicial bodies before its approval in the KLGJ./VOA