BREAKING NEWS

Frrok Çupi uncovers the strong behind-the-scenes of the Meta-Berisha meeting: The former president sold secret information to the Russian agency

Frrok Çupi uncovers the strong behind-the-scenes of the Meta-Berisha
x
BREAKING NEWS

Begaj goes to Shkodër tomorrow, meeting with the mayor Bardh Spahia, here is what is expected to be discussed

Begaj goes to Shkodër tomorrow, meeting with the mayor Bardh Spahia, here
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health comes out with an important announcement: What is happening with the pandemic in our country

The Ministry of Health comes out with an important announcement: What is
x
BREAKING NEWS

Kokalari does not stop, after Berisha, another of his supporters attacks: He graduated from the Faculty of Law by correspondence 2 years ago, I am not afraid of any of you

Kokalari does not stop, after Berisha, another of his supporters attacks: He
x
BREAKING NEWS

The journalist breaks the strong statement: The cyber attacks were carried out from the Albanian territory, that's why they blocked the TIMS system

The journalist breaks the strong statement: The cyber attacks were carried out
x
BREAKING NEWS

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow
x
BREAKING NEWS

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you, you deserved Lulzim Basha, dear sir

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you,
x
BREAKING NEWS

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency conference, the details of the super-operation are revealed: They were contract killers

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency
x

Aktualitet

A year and a half into the government, Prime Minister of Kosovo Albin Kurti lists the achievements: We have a good future ahead of us

A year and a half into the government, Prime Minister of Kosovo Albin Kurti

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, took stock of his work today, when he completed a year and a half at the head of the Government of Kosovo.

Kurti, listing some achievements, promised the citizens a good future ahead.

"Despite the global health and energy crises, last year we recorded economic growth of 10.7%, which is also the largest growth in the region. Meanwhile, in the first quarter of this year we had 4.9% economic growth", he wrote.

"For the progress we seek and for the Kosovo we dream of, we must all work without distinction and with the most noble goals", wrote the Prime Minister.

Full post:

Today was a year and a half of our government.

Despite the global health and energy crises, last year we recorded economic growth of 10.7%, which is also the largest growth in the region. Meanwhile, in the first quarter of this year we had 4.9% economic growth.

In 2021, we had the economic revival package with over 300 million euros, and this year, by adding the package to deal with inflation, the support is exceeding another 350 million euros. Supplements for mothers and children, pensioners and persons with disabilities, support for producers and exporters, farmers and students, teachers and health staff, for energy savers and 13 popular cuisines, etc.

The revenues of Customs and TAK increased by 30.8% and 28%, respectively, that is. both almost three times more than the growth of the Gross Domestic Product.

TAK's revenues for the period January-August 2022, compared to the same period in 2021, are 22.2% higher.

Exports increased by 83.6% last year, while this year we have an increase of 29% compared to the first six months of last year.

We have signed the agreement with MCC worth more than 200 million dollars.

Kemi luftuar ekonominë joformale, punën e padeklaruar dhe kontrabandën. Dogana ka zbuluar 1,778 veprime të kundërligjshme në 2021 (64% më lartë se në 2020), dhe vetëm për 8 muajt e parë të këtij viti e ka arritur kuotën mesatare për muaj të vitit 2021. ATK ka parandaluar dëmtim të buxhetit të shtetit në vlerë prej mbi 12 milionë euro. Ndërsa, Inspektorati i Tregut ka rritur për mbi 50% numrin e inspektimeve (më shumë se 6 mijë gjithsej).

Kemi rritur mundësitë e barabarta për zhvillim duke e bërë arsimin publik falas, duke shtuar buxhetin për arsim prej 12%, duke dhënë mbështetje financiare për studentë e nxënës si dhe duke rritur përfshirjen në Edukimin në Fëmijëri të Hershme. Duke lansuar sistemin dual të edukimit kemi hyrë në një etapë të re ku diploma siguron një vend pune pasi më në fund do të lidhim shkollat profesionale me tregun e punës.

Kemi investuar në mbrojtje duke dyfishuar buxhetin. Kemi luftuar krimin dhe kontrabandën në gjithë territorin e vendit.

Me Vettingun për drejtësi, Byronë shtetërore për konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme dhe ligjet anti-korrupsion kemi filluar reformat e kërkuara nga qytetarët që synojnë të bëjnë gjyqësorin efikas dhe prokurorinë aktive në luftimin e kriminalitetit dhe në dhënien e drejtësisë.

E bizneset dhe investitorët do të zgjidhin më shpejtë kontestet përmes Gjykatës Komerciale duke eliminuar pritjet dhe humbjet.

Kemi themeluar Institutin për dokumentimin e Krimeve për të ruajtur kujtesën tonë kolektive dhe për t’i treguar gjeneratave të reja dhe botës krimet e kryera gjatë luftë në Kosovë.

Kemi lartësuar Kosovën në botë duke u renditur të parët në rajon për sundimin e ligjit, duke u përmirësuar për 17 vende në indeksin kundër korrupsionit dhe për avancimin e lirës së medias dhe kemi nxjerrë Kosovën nga izolimi duke aplikuar në Këshillin e Evropës, duke adresuar të gjitha pengesat për liberalizimin e vizave dhe duke përgatitur aplikacionet për anëtarësim në BE dhe në Programin e NATO-s për Partneritet për Paqe.

Të dashur qytetarë, këto janë vetëm disa nga arritjet në rrugëtimin tonë të përbashkët që kemi filluar nga 23 marsi i vitit të kaluar kur e morëm detyrën.

Me punë dhe dije, dinjitet dhe guxim, jemi angazhuar për të arritur rezultatet që na duhen të gjithëve.

Your expectations are high, because the change we need is big. But as we witnessed on February 14 of last year, change is only possible when everyone gives their due contribution because Kosovo is our common state and country.

For the progress we seek and for the Kosovo we dream of, we must all work without distinction and with the noblest goals.

We have a good future ahead of us.

Most read