BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha's press is expected to return to the Parliament, from the removal of the salary and any financial benefits, to the burning of the mandate, this is how "non-women" will be taken out of politics

Sali Berisha's press is expected to return to the Parliament, from the
x
BREAKING NEWS

Ervin Karamuço gives the details of the sensational project of London to sink the corrupt high officials, here is who collected the evidence for the British who declared Sali Berisha "non-women", on the "black list" of politicians from the right and fr...

Ervin Karamuço gives the details of the sensational project of London to
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the shocking details, the killers who got rid of Azem Hajdar had set out to eliminate Sali Berisha, who has the evidence that will open the "Pandora's Box" for the file of the "century"

Spartak Ngjela reveals the shocking details, the killers who got rid of Azem
x
BREAKING NEWS

The scheme that Edi Rama is following to "seize" SPAK is revealed, constitutionalists and analysts raise the alarm, strong clashes within "Reestablishment"

The scheme that Edi Rama is following to "seize" SPAK is revealed,
x
BREAKING NEWS

He was raped in the middle of the former Block, new details of the attack on Sokol Mêngjesi are revealed, it is suspected that the cause was...

He was raped in the middle of the former Block, new details of the attack on
x
BREAKING NEWS

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian politicians with criminals, Lord Dingeman is coming to Tirana today, training SPAK prosecutors for money laundering and seizing property, here are the "VIP" names at risk, the Briti...

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian
x
BREAKING NEWS

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state gangs led by General Agim Shehu ambushed us at Ura e Dajlani, Spartak Braho remembers the violence of '96 and reveals the conversation inside the car with the high official of the SP

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state
x

Aktualitet

Popular Italian media: Here are the places in Albania where precious minerals are "hidden" and the big plan that Meloni is preparing for Tirana

Popular Italian media: Here are the places in Albania where precious minerals

The Albanosphere, a civilizational microcosm hanging on the Tirana-Pristina-Skopje triangle, is the geostrategic pivot of the Balkan peninsula. Stability and instability in the Balkans are situated and defined in this area and its immediate surroundings, such as the resurgent Serbosphere, which, not surprisingly, is an important theater of competition between the great powers.

Albania is the beating heart of that space, which InsideOver has renamed the "Eagle Belt". Essential space for the containment (or explosive continuation) of the process of disintegration of Yugoslavia, which was never fully completed and whose stabilization is in Italy's national interest.

Therefore, Albania and the albanosphere should be integrated into the Mattei Plan, with which the Meloni government intends to resume Italy's role in the international system, mainly for geostrategic reasons. But cultural motives are no less significant, since history unites the heirs of ancient Rome and Illyria and geo-economic ones, because Albania and Kosovo stand in a treasure of natural assets that are mostly virgin and to be measured.

To the (re)discovery of Krasta

Near a village of two thousand souls in eastern Albania, Krastë, is the largest mining complex in the Balkans: the Bulqiza mountain massif. The massif which, although widely exploited and filled with "ripe mines", continues to hide significant amounts of critical raw materials, minerals and precious.

Precisely in one of the many places excavated within the massif of Bulqiza, the frozen mine of Krastë, adjacent to the village of Krastë, large amounts of chrome, the chrome mineral, whose extraction could have important consequences for economic of the beneficiaries.

Kromi është një metal shumëfunksional, i përdorur nga metalurgjia në kiminë industriale, duke kaluar nëpër tekstile dhe farmaceutikë, të cilat miniera e ngrirë e Krastës do t'i përmbante me bollëk. E mbyllur në vitin 2006, pasi i kishte “dhuruar” ekonomisë shqiptare rreth 716,000 tonë krom duke filluar nga viti 1971, minierës do t’i kishin mbetur ende dy milionë tonë .

Thesari i Krastës është vulosur nga Tirana, e cila pret ardhjen e investitorëve që duan t'i ofrojnë marrëveshje fitimprurëse dhe që janë të gatshëm të shfrytëzojnë depozitat me respekt për vendin, duke premtuar dhe garantuar aktivitete me ndikim të ulët mjedisor.

Shqipëria jo vetëm kromi

Gjetjet paraprake nga hartat e tokës dhe nëntokës sugjerojnë se Shqipëria mund të jetë një lloj thesari gjeologjik . Gjoksi që sapo pret të hapet nga gjuetarët e arit të pajisur me mjetet, vullnetin dhe durimin e duhur. Sepse disa nga thesaret me të cilat Shqipëria është e pasur, në të vërtetë, ende nuk janë zbuluar dhe vetëm shkëlqimi mund të shihet.

Kobalti, nikeli, platini dhe bakri janë burimet natyrore strategjike më të rëndësishme, gjurmë të të cilave janë gjetur gjatë hartografive të ndryshme të territorit. Burimet strategjike, veçanërisht në kontekstin e tranzicionit të gjelbër dhe konkurrencës teknologjike, meqenëse kobalti përdoret për prodhimin e baterive të litiumit dhe lidhjeve magnetike, nikeli është i dobishëm për përpunimin e çelikut dhe lidhjeve të tjera metalike, platini përdoret në aeronautikë, në kimikate, elektronikë dhe qelq. , ndërsa bakri përdoret në telekomunikacion dhe transport.

Në minierën e sipërpërmendur të Krastës janë gjetur shenja të pranisë së kobaltit dhe platinit, duke i shtuar arsyet pse duhet rihapur dhe eksploruar më tej. Në zonën Trull-Surroi-Nome-Lurë dhe përgjatë Skroskë-Bushtricë- janë zbuluar gjurmë nikeli, i cili tashmë po nxirret nga guroret e pjekura të Devollit dhe Kokogllave, të cilat do të përmbanin deri në një milion ton metal. Trekëndëshi i Prrenjasit.

Sa i përket arit të kuq, bakrit, Shqipëria llogaritet të përmbajë deri në 52 milionë tonë mineral bakri . Vendburimet ekzistuese dhe të shfrytëzuara të bakrit gjenden në katër rrethe , Korçë, Kukës, Mirdizi dhe Shkodër, por gjeologët mendojnë se të tjera presin të zbulohen edhe në pjesën tjetër të vendit.

Ari i Kosovës

Në afërsi të Shqipërisë, në Kosovë, minierën historike të Jugosllavisë, ka depozita të bollshme (të pasura) të qymyrit, zinkut, plumbit, argjendit dhe kromit, por edhe të bismutit, kadmiumit dhe linjitit.

Në nëntokën e Kosovës së vogël, pak më pak se dhjetë mijë kilometra katrorë, gjenden rezervat e pesta më të rëndësishme të linjitit në botë, e barabartë me rreth trembëdhjetë miliardë ton, dhe guroreja më e madhe shumë-minerare në Evropë, Trepça , operon nga minierat. argjendi, ari, plumbi, zinku dhe xehet. Dhe kjo është vetëm maja e ajsbergut.

Hulumtimet gjeologjike, të kryera fillimisht gjatë epokës jugosllave, kanë zbuluar gjurmë të burimeve me vlerë të lartë strategjike , si toriumi, uraniumi dhe tokat e rralla. Gjurmët që paraqesin dhe premtojnë praninë e depozitave, ndoshta të dukshme , që Kosova do të dëshironte t'i zbulonte, t'i regjistronte dhe më pas t'i hapte për shfrytëzim.

Për më tepër, sasi modeste nafte dhe gazi mund të gjendeshin në pjesë të Metokisë , veçanërisht në pellgun kullues të lumit Drin. Por edhe për potencialin e tyre, në mungesë të investitorëve të interesuar për të bërë një radiografi të detajuar të zonës, misteri vazhdon të mbretërojë.

Toka të rralla në Kosovë?

Ekonomitë kryesore të Bashkimit Evropian janë duke kërkuar dëshpërimisht për të ashtuquajturat toka të rralla, gurët e themelit të globalizimit dhe Kosova mund t'i ndihmojë ata.

Sipas asaj që doli nga analizat gjeokimike të kryera në disa lokacione me interes të vendosura në Nêpërgosht dhe Manastiricë , skajet jugore të Kosovës, hetimet e thelluara mund të çojnë në zbulimin në tokat e rralla të lartpërmendura, duke përfshirë lantanin, niobin dhe skandiumin dhe super. - të rralla, të tilla si ceziumi .

Një vlerësim real i madhësisë aktuale të depozitave minerale kritike nuk është aktualisht i mundur, sepse asnjë subjekt nuk ka shprehur ndonjëherë interes për të ndjekur analizat. Rezultati: Kosova, siç deklarohet nga Strategjia e Minierave 2012-2025 , është në kërkim të eksploruesve.

Hydrocarbons, critical raw materials, precious metals and rare earths; The Eagle Generation has some of what Europe needs to move forward in the Green Transition and build new, more Eurocentric value chains to help reduce Europe's dependence on China. Anatolia, Iberia, Scandinavia and other territories awaiting exploration and exploitation, from Italy to Germany, could supply the rest. But it is urgent to hurry. And we can start from the deposits of the Albanian sphere.