BREAKING NEWS

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes out with a strong warning: We will break the ties of ...

16 officials are declared 'non-women' by the USA, Antony Blinken comes
x
BREAKING NEWS

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen tomorrow: Saliu will go ...

Escobar comes to Tirana tomorrow, Spartak Ngjela reveals what will happen
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By executive order of Biden ...

Yuri Kim gives new details about the US strategic plan to fight corruption: By
x
BREAKING NEWS

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it becomes clear what they are accused of (NAMES)

US makes the next blow, puts 2 more people on the 'black list', it
x
BREAKING NEWS

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks by name and warns of the 'scary' end for these 2 Albanian politicians: This is a fact!

"They are both endangered by American politics", Spartak Ngjela speaks
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active patients in the country, here are how many have been infected in the last 24 hours

The Ministry of Health officializes the latest Covid data: Over 5000 active
x
BREAKING NEWS

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning? Ambassador Yuri Kim delivers the important message

"To stop the corrupt from acting with impunity" / What is he warning?
x
BREAKING NEWS

Strong message from the US, Antony Blinken publishes the names: These are our Anti-Corruption Champions, together we will punish the corrupt

Strong message from the US, Antony Blinken publishes the names: These are our
x

Aktualitet

"He also confused my name", the well-known journalist 'addresses' Frrok upupi badly for the hot issue and leaves nothing unsaid: Whose name is he beating for ...

"He also confused my name", the well-known journalist

Journalist Arta Marku through a post on social networks has exploded against Frrok Cupi and all those who criticize ART shows. According to her, these shows do not have the visibility of 'Patch', but the values ??they transmit are incomparable.

By Arta Marku

A PALIMPSEST is a manuscript on which previously written text has been deleted to make room for new text. The materials on which it was once written, not being the letters, as today, cost. Imagine a leather parchment what cost (in many ways) it was for the sake of writing. But it had to be written. On the other hand something had to be sacrificed. Paradoxically, the writing itself. Then the need arose to reuse the same parchments for new writings. The old scriptures had no choice but to erase them. But even the young women would one day come and, as they got older, they would hide…

WOULD THEY DISAPPEAR?

Indeed, although room had been opened for the new writing, the old writing did not disappear, anyway. It had been erased but traces had remained. Even today, with a laser beam, it is possible to fully read the old writings under the obsolete new ones as well, proving that nothing disappears forever.

Using PALIMPSEST as a metaphor (I am definitely not the first) I saw the human being himself as such. As a kind of PALIMPSESTI, therefore. I saw the times through which the human being wanders and follows as connected with a thread which sometimes, inevitably, becomes invisible, something hides from view, perhaps thinning, even breaking. I saw the layers of human existence placed on top of each other. The bottoms, no matter how deep, if not erased, have been displaced or compressed to make way for a new life-giving layer… and so on uninterruptedly.

As a kind of PALIMPSEST, then, I saw the man when I came up with the idea of ??a radio program with the same title four years ago.

Përvojat e individit i përfytyrova si shtresat që koha i lëshon mbi njëra-tjetrën, teksa KUJTESA dhe HARRESA i lenë vend njëra-tjetrës herë mirë e herë keq.

Si janë përvojat e dikujt?

Cilat janë ngjarjet apo njëra syresh që teksa i ka ndodhur i është shndërruar në leksion jete?

Çfarë mësimi ka përftuar?

Po kujtesa si e ka ndihmuar?

Po harresa sa e ka penguar?

Po e mira dhe e keqja a janë të barazvlefshme përkatësisht me kujtesën dhe harresën? Apo nuk është gjithnjë kështu?

Po vetëdija për përmbajtjen e depozitës së kujtesës a ekziston? Ka “sende” të humbura apo të harruara brenda saj? Apo njeriut thjesht i duket sikur e ka humbur  diçka (një copëz jetë të djeshme), ngjashëm me paraardhësit e tij të lashtë që kujtonin se e kishin fshirë shkrimin mbi pergamenë po palimpsesti ia kish ruajtur?

Po koha që ikën si e ndryshon njeriun?

Po rasti, rrethanat sa e kanë në dorë atë?

Po lufta dhe paqja pse ndërrojnë vazhdimisht vendet? Pse jetën e perceptojmë si një seri betejash të njëpasnjëshme dhe me armëpushimet pse mjaftohemi në vend që të kërkojmë fitoren përfundimtare të luftës…?

Për këto e të tjera kësisoj mendova t’i pyes të ftuarit e  mi duke i kërkuar që të mbështeteshin në përvojat e tyre vetjake të cilat i përfytyroja si leksione jete të drejtpërdrejta për dëgjuesit. I përfytyrova dhe kështu më rezultoi: nga ato lloj leksionesh që të depërtojnë brenda qenies e nisin e lëvrijnë me gjakun.

Dhe “shfletova” palimpsestet vetjake dhe tërësisht origjinale, me gjithë mbivendosjet e atykëtushme, të Ardian Ndreca, Besnik Mustafaj, Ardian Vehbiu, Ylljet Aliçka, Irena Toçi, Pandi Laço, Matteo Mandala, Ilir Alimehmeti, Robert Ëilton, Ema Andrea, Erion Kristo, Ardi Asllani, Monika Stafa, Pali Kuke, Namik Dokle, Andri Xhahu, Ermenita Stafa, Adi Krasta, Mirela Kumbaro, Valentina Leskaj, Rudina Xhunga, Nevila Nika, Altin Basha, Anila Denaj, Mimoza Hysa, Inva Mula, Lili Sula, Enkel Demi, Bledi Strakosha, Eleni Laperi, Diana Kastrati, Dom Gjergj Meta, Anisa Ymeri, Erion Veliaj, Erand Llanaj, Oana Anca Mihaela Glasu, Liridon Mulaj, Rezarta Reçi… dhe lista vazhdon dhe vazhdon me persona që jo vetëm kanë ç’rrëfejnë por sidomos rrëfimet e tyre ia vlen t’i dëgjosh…

Ishin të mrekullueshme përvojat dhe interpretimet që u bënë të ftuarit e mi në PALIMPSEST, në studion e RADIO TIRANËS.

Sa për mua, thjesht pyesja, asgjë më shumë.

*

Po pse gjithë ky shpjegim, mund të mendoni ju?

Po ja: pashë Frrok Çupin mbrëmë, qe teksa nisi të lexonte një listë me tituj pogramesh të Radio Tiranës, duke dashur ta diskretitonte atë kanal radiofonik për cilësinë jashtëzakonisht të dobët (sipas tij) dështoi te shqiptimi i saktë i fjalës PALIMPSEST. U përpoq disa herë dhe më në fund bëri një shqiptim tërësisht individual që me fjalën vetë s’kishte të bënte. “ÇFARË ËSHTË!” – tha më në fund, por nuk mori përgjigje. Fundja s’ishte qëllimi i programit ku e kishin ftuar…

Pra, në një farë mënyre po ia shpjegoj. Edhe pse, me gjasë, nuk i intereson ta dijë.

Duhet ta pranoj se PALIMPSEST nuk është fjalë e fjalorit tonë aktiv ndaj dhe më ka ndodhur shpesh e më ndodh ende, që të më pyesin për kuptimin e saj.

Asgjë të keqe s’ka. Nuk dimë gjithçka, ndaj dhe ekziston pyetja…

Edhe Frroku, ndoshta, mund të më kish pyetur, por atij kurrë s’i ndodhi ta dëgjonte programin para se të lexonte titullin e tij mbi një letër teksa ndodhej në një studio televizive ku kishte shkuar në të vërtetë jo për të gjykuar një fjalë a një titull, por përmbajtjen.

Asgjë për t’u habitur s’ka. Tashmë, të gjykosh diçka pa e njohur më parë është krejt e zakonshme mes nesh. Rasti i mbrëmshëm është veç njëri, i radhës, mes të  panumërtve. Pse u dashka që Frrok Çupi të bëjë përjashtim?

Nuk ndiqet tha ai, veçmas për PALIMPSESTIN. Askush s’e ndjek, këmbëngulte.

*

Këmbëngulja e tij më solli në mendje një histori të largët me një tjetër program timin, BIBLIOTEKËN.

Kur për herë të parë e hapa BIBLIOTEKËN në një tv privat, pata mbështetjen e pakushtëzuar të Zana Çelës. Ishte drejtoresha. S’kish për të ndodhur pa të, sepse pak pasi ajo u largua nga ai Tv, padroni vendosi t’a mbyllte edhe BIBLIOTEKËN. Pata atëherë idenë naive të trokisja në dyer televizionesh të tjerë. Dhe më thanë:

“E kujt i rruhet për librin?”

Naiviteti nuk më braktisi megjithatë dhe trokita në një tjetër derë ku gjeta njëfarë “elegance” në pëgjigje. Më thanë:

“S’të paguan njeri që të lexosh një libër në javë”.

Në thelb, në të dyja rastet qëndron, i njëjti “hall” me atë të Frrok Çupit: MOSNDJEKJA.

Kur e rihapa BIBLIOTEKËN, në RTSH, pata propozimin e papritur, të mirëpritur e po aq të shumëpritur, nga Martin Leka, që mesa duket sikundër Zana Çela në distancë kohore, nuk shqetësohej nga “MOSNDJEKJA”.

Ja ku u bëmë, bashkë me mua, tre vetë, që kemi një koncept tjetër për MOSNDJEKJEN që s’ka e s’mund të këtë të bëjë me fenomenin PËRPUTHEN. Se nuk mund të përputhen. NUK DUHET për më tepër.

MOSPËRPUTHJA më solli edhe ajo në mendje një histori akoma më të largët. Një “konflikt” i vazhdueshëm i këtu e 30 viteve të shkuara mes meje dhe një kolegu të sportit. Kishim një faqe të përbashkët gazete, gjysma kushtuar kulturës e gjysma kushtuar sportit. Më vonë gazetës do t’i shtohej numri i faqeve, për pasojë edhe rubrikave tona. Por ende jo në 1994 e largët, ndaj ne “grindeshim” çdo ditë sepse secili donte pjesën më të madhe të faqes. Cili duhej të hapte rrugë në “sherrin” e përditshëm? Cili prej nesh duhej ta shkurtonte artikullin? Argumenti i kolegut të sportit ishte logjik: teatri ka (asokohe) 250 vende stadiumi 10000 (e dyfishuar sot). Çfarë ndryshimi mes numrit të lexuesve të të dy rubrikave. Në këtë mënyrë, me gjuhën e shifrave, mua më takonte vend sa për titullin. Apo më mirë fare? LËRE FARE!

Tashmë jemi te libri. Libraritë janë kaq të vogla. Akoma më të vogla se kudo nëpër Evropë, këto të Tiranës. Vetëm ca vite të shkuara kishin përmasat e një qoshku që nuk zinte brenda më shumë se sa shitësen. Nëpër qytete të tjera si duhet të jenë, ende? Ndoshta si qoshkat e vjetra të Tiranës, me xhama që e kanë humbur tejdukshmërinë? Ndoshta s’ka fare? Ndoshta diku diku, për hir të ndonjë pasioni u bëhet vend librave në ndonjë kancelari, mes lapsave dhe gomave që u duhen nxënësve, anash printerit që veç shkollarëve u duhet të gjithëve për të printuar ndonjë dokument?

Kështu pak a shumë. E duke qenë kështu:

Kujt i rruhet për BIBLIOTEKËN?

Kujt i rruhet për PALIMPSESTIN?

Tjetër gjë do të kish qenë nëse Besnik Mustafaj, Mira Meksi, Ilirian Zhupa, Ylljet Aliçka, Visar Zhiti, (s’po e përsëris listën që vijon me pjesën më të madhe të shkrimtarëve e poetëve shqiptarë bashkëkohorë, me përkthyesit e studiuesit më në zë sot…) do të rivalizonin TË PËRPUTHURIT që i bënë shkodranët të dyndeshin në oborin e Teatrit Migjeni (u mbush edhe oborri i teatrit jashtë parashikimeve të kolegut tim të sportit), duke ëndërruar një përqafim, a një fotografi që do ta dëshmonte publikisht takimin historik në fb apo instagram.

Sigurisht që PËRPUTHEN, NDIQEN, SHUMË, shumë, shumë fare…

Por nuk ndodh, as ka për të ndodhur kurrë me argument kulturore a letrare. Askund.

Sidoqoftë unë bashkëngjitur po postoj një PALIMPSEST.

Despite the incompatibility with Frrok Çupi, there may be compatibility with others, just like many programs of Radio Tirana…

For the latter, Nice FOLLOWING!