BREAKING NEWS

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with criminal groups to destroy his enemies, Idajet Beqiri reveals the hard details and reveals the serious incident in which Monika Kryemadhi was also implicated

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with
x
BREAKING NEWS

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and Izet Haxhi, from the murder of Azem Hajdar, the order to eliminate a minister, to refuge in Turkey

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and
x
BREAKING NEWS

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the details from the file that hides the politicians who served the Security and the failure of the Yugoslav plan to eliminate Ramiz Ali, here is the last "bombastic" confession of B...

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the
x
BREAKING NEWS

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with Duman to hit high officials, tracing dirty money, bank accounts and seizure of assets, this is how the British will fill with additional materials the scorching files that will...

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with
x
BREAKING NEWS

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project in collaboration with Sali Berisha against SPAK and independent institutions contains

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the supporters of Sali Berisha, Shehu, Noka and Sula against the commission of Edi Rama

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the
x
BREAKING NEWS

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes into force, the working hours will be 09:00 to 15:30, there will also be bonuses, here are the categories that benefit

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x

Aktualitet

"The agreement with Albania reduced...", Sunak talks about Albanian immigrants in Britain: The first planes with illegal immigrants to Rwanda are being prepared

"The agreement with Albania reduced...", Sunak talks about Albanian

The British Government's efforts to stop illegal migrant boats and tackle illegal immigration took a step forward after the Rwanda Security Bill passed Parliament on Monday evening, 22 April.

The passage of the bill means the British Government can enter the final phase of operational planning, launching flights to Rwanda as part of the response to the global challenge of illegal immigration.

Strong operational plans are in place to ensure that the first flight to Rwanda takes place within 10-12 weeks, followed by multiple flights thereafter.

This legislation means that Rwanda must be considered a safe country for the purposes of resettlement, including by British courts.

“This essential legislation means we can now continue our Rwanda plan and start removing people who have no right to be here. The only way to stop the boats is to remove the incentive to come - making it clear that if you are here illegally, you will not be allowed to stay. Our policy does just that and plans are on track to start flights in 10-12 weeks," said British Home Secretary James Cleverly.

So, British Prime Minister Rishi Sunak has also spoken about Albanian immigrants, emphasizing that the agreement with Albania has reduced the arrival of rafts from our country by more than 90 percent.

British Prime Minister Rishi Sunak said:

The passage of this historic legislation is not only a step forward, but a fundamental change in the world equation on immigration.

We introduced the Rwanda Bill to prevent vulnerable migrants from making dangerous crossings and to destroy the business model of the criminal gangs that exploit them. Passing this legislation will allow us to do that and make it very clear that if you come here illegally, you will not be able to stay.

Our focus is now on starting flights and I am determined that nothing will stop us from doing that and saving lives.

The government is ready to launch the first transfer flight and teams are working fast to organize it. This includes:

* Një pistë në gatishmëri dhe avionë komercialë të rezervuar për periudha kohore specifike
* hapësirat e paraburgimit shtohen në 2200
* 200 punonjës të trajnuar, të përkushtuar të çështjeve janë gati dhe presin të përpunojnë në mënyrë të shpejtë pretendimet
* sistemi gjyqësor ka vënë në dispozicion 25 salla gjyqi për të trajtuar çdo çështje ligjore shpejt dhe me vendosmëri
* për të shoqëruar emigrantët e paligjshëm deri në Ruandë, kemi gati 500 individë të stërvitur dhe 300 të tjerë që do të stërviten në javët e ardhshme.
Duke ju përgjigjur shqetësimeve të ngritura nga Gjykata e Lartë, projekligji mbi Sigurinë e Ruandës u paraqit në dhjetor të vitit të kaluar dhe mbështetet në Traktatin Mbretëri e Bashkuar-Ruandë.

Së bashku, këto masa dhe evidencat e ndryshimeve në Ruandë prej verës së vitit 2022, do të lejojnë qeverinë të zbatojë këtë politikë, duke mbështetur planin më të gjerë, për të ndaluar gomonet duke eliminuar nxitjen për të ardhur këtu në mënyrë të paligjshme.

Ligji i ri, i cili është një nga pjesët më të forta të legjislacionit të paraqitura ndonjëherë, mbështetet mbi Traktatin duke pasqyruar forcën e mbrojtjes dhe angazhimeve të Qeverisë së Ruandës që i janë kaluar Ruandës në përputhje me Traktatin. Gjithashtu:

* konfirmon se me Traktatin e ri, Ruanda është një vend i sigurt
* pengon gjykatat britanike të vonojnë apo parandalojnë largimin e një personi në Ruandë, për çështje që kanë të bëjnë vetëm me sigurinë e përgjithshme të Ruandës
* lejon një rrugë jashtëzakonisht të ngushtë drejt sfidave individuale për të siguruar se gjykatat do të interpretojnë dispozitat përkatëse në përputhje me vullnetin e Parlamentit
* shfuqizon seksionet përkatëse të Ligjit për të Drejtat e Njeriut 1998
* konfirmon se vetëm një Ministër i Kurorës mund të vendosë nëse do të respektojë një masë të përkohshme, të lëshuar nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut.
Në nëntor 2023, Gjykata e Lartë mbështeti ligjshmërinë e rivendosjes së emigrantëve të paligjshëm me qëllim përcaktimin e kërkesave të tyre për azil, por kërkoi më shumë siguri që ata nuk do të ktheheshin në një vend jo të sigurt (“refouled”).

Traktati ndërkombëtar i detyrueshëm mes Ruandës dhe Mbretërisë së Bashkuar u njoftua nga Qeveria si përgjigje e kësaj gjetjeje dhe prezanton masa që qartësojnë se Ruanda nuk do të kthejë askënd në një vend të pasigurt.

Sipas Traktatit, Ruanda ka paraqitur gjithashtu një sistem më të forte azili, duke përfshirë, një gjykatë të re, të specializuar në apelimet e azilit, për të shqyrtuar apelimet individuale përkundër çdo kërkese të refuzuar. Ajo do të ketë dy bashkëkryetarë, një nga Ruanda dhe një tjetër nga njëri prej vendeve të Komonuelthit si dhe do të përbëhet nga gjyqtarë prej vendeve të ndryshme.

The Treaty also enhances the role of the Independent Monitoring Committee, which will ensure compliance with Treaty obligations and will have the power to define its own priority areas for monitoring.

But this important step forward remains just one part of the government's wider plan to stop the rafts. Great progress has been made in the number of small boat arrivals, a drop of more than a third by 2023. Our work with international partners prevented more than 26,000 crossings last year and helped destroy 82 groups of organized crime, from July 2020.

Our new agreement with Albania has reduced barge arrivals from Albania by more than 90 percent; and we recently signed an important agreement with Frontex, the European Border and Coast Guard Agency, marking another crucial step in securing our borders.

As such, the bill is expected to receive Royal Assent in the coming days.