BREAKING NEWS

May 14 elections/ Berisha reveals how the municipal council candidates will be divided with PL and allies

May 14 elections/ Berisha reveals how the municipal council candidates will be
x
BREAKING NEWS

Local elections/ Berisha convenes the Presidency, here is what is expected to be decided

Local elections/ Berisha convenes the Presidency, here is what is expected to be
x
BREAKING NEWS

The meeting ends, SP officially announces the candidates for each district, here are the NAMES

The meeting ends, SP officially announces the candidates for each district, here
x
BREAKING NEWS

Elections of May 14/ The names are revealed, here are the SP candidates for the Tirana district

Elections of May 14/ The names are revealed, here are the SP candidates for the
x
BREAKING NEWS

The candidates for mayor in Elbasan are revealed, here are the names

The candidates for mayor in Elbasan are revealed, here are the names
x
BREAKING NEWS

SP candidates for the Shkodër region, Elisa Spiropali reveals the names

SP candidates for the Shkodër region, Elisa Spiropali reveals the names
x
BREAKING NEWS

May 14/ Ben Andoni clears up the scenario and makes a strong warning: There will be a mass boycott, the weakest elections ever held

May 14/ Ben Andoni clears up the scenario and makes a strong warning: There will
x
BREAKING NEWS

Scary/ The world on the verge of nuclear war? Putin signed the agreement with Lukashenko: We will put nuclear weapons in Belarus

Scary/ The world on the verge of nuclear war? Putin signed the agreement with
x

Aktualitet

This is who Vlora Hyseni is, she was fired by the president and prime minister of Kosovo for serious violations of duty, the behind the scenes are revealed

This is who Vlora Hyseni is, she was fired by the president and prime minister

Prime Minister Edi Rama has proposed the new head of the State Intelligence Service. Yesterday morning he was seen climbing the steps of the Presidency and it seems that the focus of the conversation with Bajram Begajn was the new head of the Intelligence Service. Currently, this institution is headed by the vice president, formerly Rama's adviser, Oljan Kanushi. It seems that Rama took her out of the game and sent another advisor. He has proposed Vlora Hysen for the chairperson. The latter was the vice-president of the Information Service in Kosovo, but was dismissed from office by Kurti and Osmani. "The decision was taken in support of Article 6 (paragraph 4) of Law No. 03/L-063 on the Kosovo Intelligence Agency (GZ, No. 30, June 15, 2008). The decision to dismiss obliges Ms. Vlora Hyseni to deliver all the tools and materials with which it has been charged. Also, Mrs. Vlora Hyseni, according to the decision, is obliged to preserve all the information it received during the exercise of its duties, regardless of how it was given access to them or how it received them, or in any other form it managed to possess classified information. The disclosure or failure to preserve classified information represents a criminal offense punishable under Criminal Code No. 06/074 of the Republic of Kosovo, Law No. 03/L-178 on Classification of Information and Security Verification and other relevant legislation in force. deal with classified information", says the announcement of the Prime Minister's Office distributed to the media on June 30, 2021. Then Rama took her as an advisor to the Prime Minister. regardless of how he was given access to them or how he received them, or in any other form came into possession of classified information. The disclosure or failure to preserve classified information represents a criminal offense punishable under Criminal Code No. 06/074 of the Republic of Kosovo, Law No. 03/L-178 on Classification of Information and Security Verification and other relevant legislation in force. deal with classified information", says the announcement of the Prime Minister's Office distributed to the media on June 30, 2021. Then Rama took her as an advisor to the Prime Minister. regardless of how he was given access to them or how he received them, or in any other form came into possession of classified information. The disclosure or failure to preserve classified information represents a criminal offense punishable under Criminal Code No. 06/074 of the Republic of Kosovo, Law No. 03/L-178 on Classification of Information and Security Verification and other relevant legislation in force. deal with classified information", says the announcement of the Prime Minister's Office distributed to the media on June 30, 2021. Then Rama took her as an advisor to the Prime Minister.

Who is Vlora Hyseni?

Vlora Hyseni has led KIA for four months. She was in charge of the highest security and intelligence institution in Kosovo since December 2020, when director Kreshnik Gashi was dismissed, until April 2021, when Petrit Ajeti was appointed to the position of director. From the little information that is known about her, Hyseni is described as an expert and very well versed in security issues and international relations. She speaks several foreign languages. In February 2019, Vlora Hyseni was appointed deputy director of the Kosovo Intelligence Agency. Previously, she was the director for external relations at KIA.

DP reacts

Por propozimi që Rama i bëri dje presidentit Bajram Begaj për të emëruar në krye të SHISH-it Vlora Hysenin, e cila është shkarkuar më herët nga Kurti në Kosovë, ka sjellë reagime të ashprah deputetëve të Partisë Demokratike. Nëpërmjet një reagimi në “Facebook”, deputeti, Gazment Bardhi u shprehe dje se presidenti, Begaj duhet të informohet mbi arsyet e largimit të Hysenit nga posti i shërbimeve të inteligjencës së Kosovës. Ai theksoi se ky institucion nuk mund të jetë nën kontrollin personal të Ramës. “Edi Rama ka njoftuar se ka propozuar Znj. Vlora Hyseni si drejtore e Shërbimit Informativ Kombëtar. Mediat raportojnë se znj. Hyseni është shkarkuar nga shërbimet e inteligjencës në Republikën e Kosovës, me dyshimet për “zbulim ose mosrruajtje të informacioneve të klasifikuara”. Këto raportime janë shqetësuese dhe ngrenë dyshime mbi integritetin e znj. Hyseni. Presidenti i Republikës është i detyruar të marrë informacionet e plota pranë institucioneve të Republikës së Kosovës mbi arsyet e largimit të saj nga të gjitha pozicionet në shërbimet e inteligjencës së Republikës së Kosovës. Për këtë Presidenti i Republikës ka detyrimin të bëjë transparencë për opinionin publik dhe të informoj edhe Kuvendin e Shqipërisë mbi çdo informacion që do të sigurojë. Siguria kombëtare e Shqipërisë është ngushtësisht e lidhur me sigurinë kombëtare të Kosovës. SHIK nuk mund të jetë kurrë institucion nën kontrollin personal të Edi Ramës, me përzgjedhje personale të tij dhe pa asnjë argument që siguron pavarësinë e Shërbimit Informativ Kombëtar dhe ushtrimin prej tij me profesionalizëm e paanësi të misionit të mbrojtjes së sigurisë kombëtare”, shkruan Bardhi.