BREAKING NEWS

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names: Who is the well-known character of the world of crime who received the fine of 500 thousand euros

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names:
x
BREAKING NEWS

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the main 'financier' of these serious crimes

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the
x
BREAKING NEWS

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts on the court's decision: I was surprised, there is something that does not match, I suspect that...

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts
x
BREAKING NEWS

Today the head of the group of contract killers / Artan Hoxha reveals details about Kassander Noga's past: He was at the Police Academy, that's why he got into trouble

Today the head of the group of contract killers / Artan Hoxha reveals details
x
BREAKING NEWS

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/ 'Maneci' alongside Avdylaj. Artan Hoxha releases the video: These images also appeared in file 339, but here's what happened to the conversations

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/
x
BREAKING NEWS

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak Ngjela breaks the strong statement and reveals: This is what Moscow and Belgrade are trying to do

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak
x
BREAKING NEWS

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the good news: What happened to the pandemic in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the good news: What happened to
x

Aktualitet

The former American ambassador warns: the Prishtina-Belgrade dialogue cannot succeed if Serbia...

The former American ambassador warns: the Prishtina-Belgrade dialogue cannot

The United States called on Kosovo and Serbia on Thursday to continue the dialogue, after the meeting between the parties in Brussels ended without result.

State Department spokesman Ned Price said Thursday that Washington, through senior officials on the ground and in the US, is following the situation closely and as a priority. But the former American ambassador in Belgrade, Michael Kirby, estimates that the dialogue has some big problems, without overcoming which, it is difficult to reach a result.

In an interview for the Serbian service of the Voice of America, Mr. Kirby said that one of the main problems is Belgrade's focus on Moscow. He said the best chance of reaching a final agreement is if Brussels confirms to the parties that the big prize they can win is EU membership.

The former American ambassador in Belgrade, Michael Kirby, says he is not surprised why Thursday's dialogue in Brussels ended without an agreement between Kosovo and Serbia. The former US diplomat, who served in Belgrade from 2012 to 2016, does not believe that the issues that fueled recent tensions are the main problems.

"The first issue is, does Serbia believe that the road to EU membership is really open? This is not clear. Second, if this path is open, do you still want to follow that path? For days we hear that yes, they want to follow that path, but their actions do not say so. Here you have to look at the relationship with Russia, a relationship that contradicts the values ??of the European Union", said Mr. Kirby, commenting on the warning of the minister of the current Serbian technical government, Aleksandar Vulin, that next week he will travel to Moscow for visit

"Mr. Vulin has always been oriented more towards Moscow than towards Brussels. If he says he's heading to a European destination, I think Moscow is where he primarily intends to go. I think that Serbia should deal with what it thinks is going to happen in Ukraine, because at least now what is being said in Belgrade is very Moscow-oriented," says Mr. Kirby.

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, and the Serbian President, Aleksandar Vu?i?, met on Thursday in Brussels as part of the dialogue between the two countries, after the recent increase in tensions in the north of Kosovo.

Western diplomats, including Washington, immediately stepped in to defuse the situation and urge the parties to resume dialogue in Brussels.

Zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Ned Price tha të enjten se dialogu Kosovë Serbi po vëzhgohet me përparësi nga SHBA-ja.

“Janë një mori zyrtarësh të lartë që po e vëzhgojnë këtë çështje nga afër. Kemi një zyrtar të lartë që është në Bruksel, duke vëzhguar nga afër bisedimet. Ju siguroj që këto bisedime kanë vëmendjen e zyrtarëve të lartë amerikanë. Por, ka zyrtarë të lartë që edhe këtu në Uashington po e bëjnë të njëjtën. Kjo është një çështje me të cilën vetë Sekretari Blinken është angazhuar personalisht prej një kohe të gjatë. Ky është një prioritet që përfshin gjithë organizatën tonë, në terren dhe këtu në SHBA”, tha zoti Price.

Mirëpo zoti Price e bëri të qartë se ndonëse Uashingtoni është i përfshirë aktivisht për të ndihmuar palët, zgjidhja e problemeve në mes të Prishtinës dhe Beogradit mund të bëhet vetëm përmes BE-së.

Këtë qëndrim e thotë edhe ish ambasadori amerikan në Beograd, Michael Kirby. Një gjë shumë e mirë sipas zotit Kirby është emërimi i Christopher Hill-it si ambasador amerikan në Beograd, pasi ai e ka vëmendjen e duhur të Uashingtonit.

“Mendoj se mund të ndihmojmë veçanërisht në inkurajimin e Kosovës që të pranojë një ofertë të arsyeshme. Besoj se Chris Hill mund të jetë i dobishëm kur ka diçka për t’i ndihmuar serbët të kuptojnë se SHBA-të i qëndrojnë prapa saj. Mund të ketë edhe gjëra të tjera të nevojshme në lidhje me këtë, që ne mund të luajmë një rol të rëndësishëm. Por, në fund çmimi i madh është anëtarësimi në BE, jo anëtarësimi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës”, tha zoti Kirby.

Por, momentalisht ish ambasadori Kirby nuk sheh se zgjidhja përfundimtare është e afërt dhe ai përmend disa arsye për këtë.

“Mendoj se nëse BE-ja është ende e përkushtuar, që Serbia të jetë anëtare, nëse Serbia konfirmon vendosmërinë e saj për t’u bërë anëtare, dhe Kosova është e bindur për të njëjtën gjë – gjithçka do të mund të kalojë. Megjithatë, nuk mendoj se udhëheqësit aktual të Kosovës dhe Serbisë janë të gatshëm për lëshime reciproke, përpos nëse ka ndonjë shpërblim të rëndësishëm. Nuk besoj se dy palët mund të diskutojnë dhe bien dakord për diçka. Duhet të ketë një shpërblim në fund. Shpërblimi gjithmonë kam besuar se është anëtarësimi në BE”, thotë zoti Kirby.

Problem tjetër sipas ambasadorit Kirby janë edhe intereset politike të vet udhëheqësve të përfshirë në dialog, Albin Kurti dhe Aleksandar Vuçiç, pasi asnjëra palë nuk dëshiron të dëmtojë interesin kombëtar, por as karrierat e tyre politike.

“Pra, zgjidhja duhet të jetë edhe në interesin e Aleksandar Vuçiçit dhe interesin e Serbisë, si dhe duhet të jetë në interesin e Kosovës dhe të Albin Kurtit. Deri tani nuk e shoh që kjo po ndodh, jo menjëherë. Së pari duhet shpjeguar se cilat janë këto interesa dhe si mund të afrohen ato”, tha zoti Kirby.

Megjithatë ish ambasadori amerikan beson se ai sheh vend për optimizëm

“Unë e konsideroj Evropën jo të plotë pa Serbinë. Dhe dialogu aktual duhet të përfundojë që kjo të ndodhë. Jam optimist, por jo në kuptimin që mund të ndodhë sot apo nesër, por ndoshta në minutin e fundit. Por i gjithë dialogu nuk do të zgjidhet menjëherë”, vlerëson zoti Kirby.

According to Ambassador Kirby, before a final solution with the great price, with EU membership, can be approached, the mess created by Moscow in Ukraine must first be resolved in some way. According to Mr. Kirby, the EU does not have the capacity to accept new members, especially a country like Serbia, which today is much more oriented towards Moscow. /VOA