BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Aktualitet

"COP-29", demonstration of the "green" vector of Azerbaijan

"COP-29", demonstration of the "green" vector of Azerbaijan

In November 2024, Azerbaijan will host the 29th session of the Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change (COP-29).

This forum will become an important international platform for the discussion of current issues in the field of ecology, climate problems and the development of "green" energy. On the eve of this important event, the state structures of the republic study the world experience of the "COP" forums and consult with global partners on organizational issues. The first press conference of the presidency of "COP-29" held in Baku on April 15, was another step in this direction. The conference outlined the main global priorities that will be discussed this fall, as well as the goals that Azerbaijan wants to achieve within the framework of the UN climate conference.

Initiated by the UN and held since 1992, the "COP" summits are considered the main platforms for the discussion of the global climate agenda and in these meetings all the main decisions to combat global warming have been made. For example, during COP-3 in 1997, the Kyoto Protocol was signed, according to which the nations of the world made voluntary commitments to reduce emissions and began trading carbon credits for greenhouse gas emissions. A very important historical moment was "COP-21" in 2015, which culminated in the signing of the Paris Agreement, according to which the countries of the world agreed to curb the increase in global temperatures in the 21st century to within 2°C of pre-industrial levels and ideally preventing a rise of up to 1.5°C.

Sadly, the continuation of geopolitical conflicts and economic crises since the coronavirus pandemic, largely linked to the Russian-Ukrainian and Middle East wars, has increased inflation, hunger and the prospect of energy collapse in some of the world's poorest countries. Increasing processes of global desertification worsen the situation: the lack of fresh water reduces crop yields, while shallow rivers reduce the production of electricity in hydropower plants, forcing many countries to return to environmentally harmful fuels - coal, peat and diesel. All these negative factors push the UN climate agenda to the background, mainly in developing countries, and in the context of declining incomes, they deprive poor countries of the opportunity and desire to invest in the expansion of the generation of green" against the backdrop of falling living standards, social problems, rising food and fuel prices, etc.

 

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (ANE) vlerëson se vetëm në rajonet e zhvilluara ekonomikisht të botës, 4 trilionë dollarë do të duhet të investohen në sektorin e burimeve të rinovueshme të energjisë (BRE) gjatë 10 viteve të ardhshme, për të siguruar objektivat bazë të "Tranzicionit të Energjisë së Madhe" dhe për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 gradë në mbarë botën, të paktën 20 trilionë dollarë do të duhet të investohen në segmentin e BRE-ve dhe eficencës së energjisë, si dhe në zgjidhjen e problemeve të tjera mjedisore.

 

Kjo detyrë është shumë e vështirë, sidomos duke pasur parasysh faktin se në një sërë prej vendeve më të pasura në botë, të cilat deri vonë ishin në ballë të luftës kundër ndryshimeve klimatike, numri i skeptikëve ndaj klimës po rritet dhe ata nuk po nxitojnë të ndajnë ndihmën me botën në zhvillim si pjesë e përpjekjeve të OKB-së. Nga ana tjetër, shumë shtete prodhuese të naftës po avokojnë për një periudhë tranzicioni graduale dhe më të gjatë drejt neutralitetit të plotë ndaj karbonit. Pikërisht në kushte të tilla kontradiktore, po ndërmerren hapa globale për zbatimin e Konventës Kuadër të OKB-së për Ndryshimet Klimatike.

Në këtë sfond sfidues, përpjekjet e Azerbajxhanit për të organizuar Konferencën e ardhshme të Palëve në Konventën Kuadër të OKB-së janë edhe më të vlefshme dhe më të rëndësishme, gjatë së cilës është planifikuar të diskutohen aspektet më të rëndësishme të agjendës klimatike, të përvijohen synimet e ardhshme për tranzicionin energjetik dhe të përcaktohen objektivat lokale për rajonet në zhvillim.

"COP-29” është një mundësi e shkëlqyer për Azerbajxhanin që të përshpejtojë tranzicionin e gjelbër. Shumë argumentojnë se apriori vendi i naftës dhe gazit nuk mund të jetë lider në sferën mjedisore, në mbrojtjen e mjedisit dhe në luftën kundër ndryshimeve klimatike globale, por ngjarja e ardhshme është një shans i mirë për të na lejuar të tregojmë falsitetin e këtyre opinioneve", tha Mukhtar Babayev, Ministri i Ekologjisë dhe Burimeve Natyrore i Azerbajxhanit, i emëruar president i “COP-29”, gjatë një konferencepër shtyp në Baku më 15 prill. Ai vuri në dukje, se në këtë drejtim, Azerbajxhani luan rolin e një ure ndërmjet vendeve të zhvilluara dhe atyre në zhvillim dhe Azerbajxhani, mund të bëhet një shembull i mirë edhe për vendet e tjera të naftës dhe gazit.

Është e rëndësishme të kujtojmë këtu, se ndërkohë që ka rritur nxjerrjen e burimeve fosile, në vitet e fundit Azerbajxhani ka detyruar zhvillimin e sektorit të burimeve të rinovueshme të energjisë, si dhe ka vendosur një objektiv për të reduktuar emetimet e gazeve serrë me 35 për qind deri në vitin 2030 dhe 40 për qind deri në vitin 2050. Elnur Soltanov, Drejtor i Përgjithshëm i “COP-29”, i cili foli në konferencë, vuri në dukje se pjesa e Azerbajxhanit në emetimet globale është rreth një e mijta, me rreth 70 për qind të emetimeve që rëndojnë mbi sektorin e energjisë, dhe sot vendi është duke dëshmuar një tranzicion të shpejtë nga burimet tradicionale të energjisë hidrokarbure në ato të rinovueshme.

Në veçanti, për këto qëllime, në Karabakh po formohet një zonë energjie "e gjelbër", po ndërtohen qytete dhe fshatra "të mençur" me elementë të burimeve të rinovueshme të energjisë, një duzinë e gjysmë hidrocentrale të vogla janë rindërtuar dhe ndërtuar nga e para, dhe në të ardhmen e afërt këtu do të krijohen stacione të reja diellore dhe të erës. Hapa të ngjashëm po ndërmerren në Gadishullin Absheron dhe gjithashtu do të fillojnë së shpejti në Republikën Autonome të Nakhchivanit, ku do të ndërtohen stacione diellore dhe do të krijohet një qendër energjie RAN-Turqi-Evropë. Për të njëjtin qëllim, kanë filluar përgatitjet për vendosjen e kabllove elektrike nënujore të Energjisë së Detit të Zi përgjatë fundit të Detit të Zi: kjo linjë energjetike me kapacitet 1000 MW synon të furnizojë me energji elektrike të prodhuar në sektorin e energjisë së rinovueshme nga Azerbajxhani në Evropë.

Hapi i radhës do të jetë tërheqja e investimeve të huaja për të zhvilluar potencialin e energjisë së erës në Detin Kaspik, prodhimin e hidrogjenit "të gjelbër", etj. Azerbajxhani po jep gjithashtu një kontribut të rëndësishëm në luftimin e efekteve të ndryshimeve klimatike, duke punuar për të përmirësuar mjedisin , kthimin dhe rritjen e hapësirave të gjelbra, fillimin e riciklimit të makinave që ndotin atmosferën dhe zbatimin e projekteve pilot për eficencën e energjisë, duke përfshirë ndriçimin ekonomik dhe menaxhimin digjital të sektorit bashkiak në qytetet e mëdha.

 

“Në përputhje me planet, deri në fund të vitit 2030, kapaciteti gjenerues në sektorin e energjisë së rinovueshme, kryesisht në termocentralet diellore, të erës dhe hidrocentralet, do të arrijë në 5 mijë MW. Shifra që unë shpreha është mjaft realiste dhe do të arrihet në bazë të kontratave tashmë të nënshkruara, dhe protokollet e synimit flasin për një shifër edhe më të madhe - rreth 10,000 megavat. Kështu, ne do të jemi në gjendje të eksportojmë një sasi të madhe të gazit tonë natyror, të cilin do ta kursejmë”, tha presidenti i Azerbajxhanit, Ilham Aliyev, në fillim të këtij viti, duke theksuar se duke vepruar kështu, vendi do të kontribuojë edhe në zgjidhjen e çështjeve të ndryshimeve klimatike.

The Republic has begun large-scale work to prepare for the "COP-29" conference, and several government agencies and public organizations are already involved in this work. Also at the end of last year, by order of the head of state, the year 2024 was declared the "Year of Solidarity for the Green World", with the aim of strengthening international solidarity in the global fight against climate change.

"Azerbaijan, within the mandate to host the 'COP-29' conference, approaches the negotiation process with all participating parties through the prism of transparency, inclusiveness and neutrality. Visits have been made to many countries, experiences of holding such forums and the main topics of COP-29 negotiations, including climate finance, other documents to be adopted during the conference, as well as Azerbaijan's proposals for the climate agenda, have been comprehensively discussed with the partners", said the chief negotiator of "COP-29", Yalchin Rafiyev.

As for the specific goals that Azerbaijan sets for itself, according to the president of "COP-29", Mukhtar Babayev, these are a series of steps towards a "green" transition included in the country's national priorities, including the initiatives of the Global Commitment of Methane, which envisage the voluntary reduction of methane emissions and the increase of the share of renewable energy sources in the country's installed energy capacity to 30% by 2030.

Holding "COP-29" in Azerbaijan helps to solve a number of local problems: within the framework of the forum, our country plans to strengthen cooperation on the "green" agenda with international donors, including such projects that are already being implemented with the Asian Bank for Development, the World Bank and the European Bank for Reconstruction and Development. It is planned that within the framework of "COP-29", the State Oil Company (SOCAR), as well as "Azercosmos", will come out with their cooperation programs on the "green" path, taking into account the capabilities of the observation services in Earth distance, geographic information. systems etc.

According to the senior leader of the United Nations for Climate Change, Nigar Arpadarai, within the framework of "COP-29", business forums aimed at attracting the private sector, civil society and investors in climate projects will be held. Finally, the holding of "COP-29" promises a significant increase in the dynamics of foreign tourist flow: it is expected that about 70,000-80,000 conference participants, media representatives and other foreign guests will arrive in Baku in November. Source: caliber.az

 

Most read