BREAKING NEWS

Here are the families that control the media and make bargains with the government in Albania, "Freedom House" gives the alarm, the presence of corruption, Berisha's continuous attempts to destabilize the country and sabotage the disturbing SPAK, the r...

Here are the families that control the media and make bargains with the
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in 2025 he will no longer be prime minister and the socialists won with votes, this is the danger that awaits him

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in
x
BREAKING NEWS

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his "victim", the couple is in deep crisis after sinking from SPAK

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his
x
BREAKING NEWS

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother who set SPAK in motion, the entire source of the fabulous wealth of the "Meta" family lies in the donation of 500 m2 of land and the saving of 5 million lek, their palace ...

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother
x
BREAKING NEWS

The "kamikazes" of Berisha and Meta set fire to the Municipality of Tirana, the gang leader Argita Malltezi, the son of Fahri Balli, Tedi Blushi and the "socialist" Belind Kelliçi, this is what happened in the protest against Erion Veliaj

The "kamikazes" of Berisha and Meta set fire to the Municipality of
x
BREAKING NEWS

The troubles for Sali Berisha have just started, here's how all the courts closed their doors and left him in isolation, about to open other files from SPAK for murder, property robbery and theft

The troubles for Sali Berisha have just started, here's how all the courts
x
BREAKING NEWS

Edi Rama ignores the decision of the Constitutional Court for Olta Xhaçka, the SP rejects the opposition's request, the socialist MP defends her husband as a strategic investor, debates and accusations between the parties

Edi Rama ignores the decision of the Constitutional Court for Olta
x
BREAKING NEWS

Rama's scenario for the rehabilitation of "non-women" continues, Bardhi demands the inclusion of Sali Berisha in the PD group, the USA kicked her out the door, the prime minister puts her in through the window

Rama's scenario for the rehabilitation of "non-women" continues,
x

Aktualitet

Artur Meçollari discloses the hard details: This is how SPAK has been sewing up the files of affairs with properties in the army for 3 years, the "VIP" names that are being thoroughly investigated, the scandals that threaten to sink Bajram Begaj and why immunity cannot save him from the handcuffs of new justice

Artur Meçollari discloses the hard details: This is how SPAK has been

The captain of the first rank and the former number two of the Naval Force, Artur Meçollari has given details about the SPAK investigations, against some of the highest officials of the Albanian Army, including politicians and President Bajram Begaj. Among the persons reported is the current President of the Republic, who was the Chief of the General Staff at the time when the abuse of the army's property took place according to the report. In the interview for "SOT" newspaper, Meçollari says that no one escapes SPAK's investigations, even Begaj, who may think that immunity as President saves him. On the other hand, the former number two of the Naval Force commented on the arrival of Ukrainian President Zelensky and on the geopolitical situation, where Vladimir Putin's threats have raised the alarm for a Third World War, and there are even rumors of the use of nuclear weapons.

-Mr. Meçollari, this month marks 3 years since the registration of files for the properties of the Navy. Do you think that very soon we will have strikes at high levels from the new justice?

The first is the seriousness with which SPAK has taken this issue and more. The second has a decision of the Supreme Court that placed the Saranda Base in preventive seizure and that decision presents all the problems and comes to the conclusion that the lease and concession of the base has violated national security, relations with NATO, the mission and operationalization of the naval force. So these are conclusions from a court decision. I will continue this action further by entering into the investigation or if they have entered, or have announced an investigation for specific persons. But I am convinced that SPAK will take it to the end. The time is relatively long, but still I have faith.     

-Which of the senior officials involved in these affairs is the most dangerous in your opinion?

I cannot say who is more at risk because this is clearly a matter for the prosecution and the court, but I know who is involved and that I have reported to them. Starting from the current president Bajram Begaj, the former minister Olta Xhaçka, the former chief of the general staff Kollçaku, as well as some other generals or colonels who in special circumstances carry out actions with the legislation in force and as the decision of the court violated these elements.    

- But Bajram Begaj, can he escape from the handcuffs of SPAK from the immunity he has as President?

Unë se di se kujt do ti vihen prangat, por unë në dijeninë time ai është përgjegjës jo vetëm për bazën e Shëngjinit, por për bazën e Sarandës dhe disa prona në Porto Romano, ku ai nëpërmjet veprimeve dhe mosveprimeve të tij i ka sjell dëm financiar shtetit, por edhe gatishmërisë operacionale dhe kapaciteteve të Forcave Detare. Unë di që në SPAK askush nuk ka imunitet, pasi SPAK është krijuar për këtë gjë, askush nuk ka imunitet. Ai gjykon ata që kanë qenë dhe ata aktual, duke filluar nga presidenti dhe deri tek pushtetarët më të ulët.

-Si e komentoni ardhjen e Zelenskyt në Tiranë?

Ukraina ka nevojë për ndihmë dhe është në një situatë të vështirë. Në fakt u nis me një ofensivë dhe përfundoj me kapjen e disa territoreve nga ana a e Rusisë. Por, sot Ukraina nuk ka më kapacitete për të vepruar, kjo për shkak të mungesës së armatimeve dhe municioneve si edhe mungesës së personelit të forcës armatosur që është e mbërthyer nga korrupsioni dhe ka sjell mungesa në personel. Zelensky bashkë me strukturat e tij investigative pak kohë më parë kapi një korrupsion të madh në ushtrinë ukrainase, ku bëhet fjalë për 40 milionë euro që duhet të ishin blerë municione dhe nuk ishin blerë. Lufta kundër korrupsionit në ushtrinë ukrainase bëri që të shkarkohet ministri  i mbrojtjes, komandanti  i forcës së armatosur dhe shumë gjeneral. Po, tani jemi në një jemi në një moment që ata kanë nevojë për municione dhe për armatime dhe të gjithë ata që janë pjesë e strukturave që i ndihmojnë apo janë në aleancë me Ukrainën kanë detyrën që ti ndihmojnë, një nga këto vende është edhe Shqipëria. Nuk ka asgjë që Shqipëria ti ndihmojë me aq kapacitete sa ka, madje është diçka pozitive.

-Ndërkohë në Shqipëri prej tre ditësh po flitet për riaktivizimin e industrisë për prodhimin e armëve. A mendoni se vendi është gati për të vënë në punë uzinat?

Ndoshta mund të vihen në punë ato uzina që kanë qenë ose të krijohen të tjera, nuk është domosdoshmëri që duhet që të vihen ato që kanë qenë. Por Shqipëria duhet që të krijoj kapacitete për prodhimin e municioneve, sepse mund të duhen në Ukrainë, por mund të duhen edhe diku tjetër. Pasi po të dëgjosh NATO dhe BE po kërkon riaktivizim e kapacitete për armatim. Nuk ka asgjë të keqe që edhe Shqipëria të ketë kapacitetet e veta qoftë edhe për interes të vet. E mira është që të krijohen kapacitete për prodhimin e municioneve për ti ardhur në ndihmë Ukrainës. 

-Prej dy vitesh kur Rusia vendoi të pushtojë Ukrainën, po shtohen zërat se mund të shkojmë drejt Luftës së Tretë Botërore. Sa e mundshme është që të ndodhë kjo gjë?

Not at the moment. This is a kind of prediction that in the event that Russia will achieve a strategic success in Ukraine and it will seek to advance even more with its objectives and its objectives will be NATO member countries. If Russia wants a strategic victory in Ukraine, this will be a very big damage and after that there will be a real threat to the Euro-Atlantic alliance. To avoid this victory, all countries must prepare to create those capacities not only for Ukraine, but also for an escalation of the situation tomorrow.

- How do you see Russia's threats of nuclear war?

The Russian doctrine is not the first to see in these circumstances that they threaten. In case of Russia's defeat in Ukraine, under special circumstances, tactical nuclear weapons may be used. But the use of nuclear weapons would be a mistake, because it would be harmful not only to the one who will attack, but also to the one who uses it.

Interviewed by: Sidorela Bra?ja