BREAKING NEWS

Serious/ A citizen is found dead in a hotel, the first details emerge

Serious/ A citizen is found dead in a hotel, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

"Should we expect the bag of lek on the back?" The journalist discloses details about Ahmetaj's accusations: He may also follow the escape route like Adriatik Llalla

"Should we expect the bag of lek on the back?" The journalist
x
BREAKING NEWS

"The Belgrade-Pristina agreement?!"/ Rama reacts, asks for clarifications from the UN: Serious mistake or slip? Provide clarification immediately

"The Belgrade-Pristina agreement?!"/ Rama reacts, asks for
x
BREAKING NEWS

The lawyer explains what is happening behind the doors of SPAK for the arrest of Arben Ahmetaj

The lawyer explains what is happening behind the doors of SPAK for the arrest of
x
BREAKING NEWS

The accusations against Arben Ahmetaj, Kreshnik Spahiu reveals the behind the scenes: He risks 10 years behind bars, here is where he differs from Saimir Tahir

The accusations against Arben Ahmetaj, Kreshnik Spahiu reveals the behind the
x
BREAKING NEWS

"Keep your friend close, the enemy even closer"/ What is Artan Hoxha warning? Here is a coded message from Skopje

"Keep your friend close, the enemy even closer"/ What is Artan Hoxha
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu breaks the 'bombshell' statement and reveals the scheme being used: Arben Ahmetaj will be arrested when Rama is in this country, not by chance...

Kreshnik Spahiu breaks the 'bombshell' statement and reveals the
x
BREAKING NEWS

Is Ahmetaj destroying the evidence? Spahiu sheds light on the behind-the-scenes and reveals the scenario: The charges can be reduced to...

Is Ahmetaj destroying the evidence? Spahiu sheds light on the behind-the-scenes
x

Kultura

The Popular Ensemble this month with several concerts, a rich musical program in Tirana and Kosovo

The Popular Ensemble this month with several concerts, a rich musical program in

A rich musical program comes to the concerts of the Popular Ensemble. During this month, the People's Ensemble will hold various concerts for the public, among them we mention the concert during the Summer Day celebrations on March 14, but its artists are not missing in Kosovo with a music program chosen for the public. The artistic director Sokol Marsi informs that there are two concerts in Tirana, which will take place in the following days, while in Kosovo they will be participating with a national music repertoire. "The concerts are on March 14, on March 17 at the National Theater of Opera and Ballet, as well as on March 26 a concert in Kosovo at the "Flakadan i Karadaku" festival in Vitie. In Tirana a festive program and in Vitie with a national repertoire", informs Sokol Marsi, the artistic director of the Popular Ensemble. On March 17, a concert will be held in honor of the composer and conductor Haxhi Dalipi. This is to remember the inalienable values ??and assets of our national culture, which also includes the valuable contribution of the prominent ethnomusicologist and researcher of Haxhi Dalipi. With a repertoire full of songs, chorales and dances composed, processed and orchestrated for the Folk Ensemble, by the "Meritisti i Merituar" and "Mjeshtri i madh", Haxhi Dalipi. A few days ago, on March 7, the artists of the Popular Ensemble held another concert. The "Epic of KLA" concert took place in Skenderaj, Kosovo. chorales and dances composed, elaborated and orchestrated for the Folk Ensemble, by the "Merit Artist" and "Great Master", Haxhi Dalipi. A few days ago, on March 7, the artists of the Popular Ensemble held another concert. The "Epic of KLA" concert took place in Skenderaj, Kosovo. chorales and dances composed, elaborated and orchestrated for the Folk Ensemble, by the "Merit Artist" and "Great Master", Haxhi Dalipi. A few days ago, on March 7, the artists of the Popular Ensemble held another concert. The "Epic of KLA" concert took place in Skenderaj, Kosovo.  

Concerts and premieres in the event

The National Ensemble of Folk Songs and Dances was created in 1957 as a professional ensemble. This ensemble consists of solo singers, an orchestra, a dance group and a choir, and from time to time it holds various concerts not only in Tirana, but more widely where it is welcomed by the public. In the past year, the People's Ensemble held concerts, including premieres. The ethno musical "Zare" was the first premiere of the artistic season in September 2022, which dealt with the theme of love between two young people. The course of events of this musical, from the birth of love to the marriage of Zare with Arbri, was elaborated in three scenes. The most beautiful works of our folklore came with the interpretation of the artists of the Folk Ensemble in the following and in the concert of November 2022. The concert took place for the November holidays, where the artists of the Popular Ensemble joined the celebrations. A rich artistic program in this concert, where after Tirana the artists were for the public in Ulcinj. The dance "Albania has a big party today", "Day of celebration in Tirana", "Dance of Rugova", the songs "Fryni era u chel taraba", "Chik Tropoje", "Legend of the bridge" were some of the parts of the artistic program. The purpose of the National Ensemble of Folk Songs and Dances (AKVP) is to process, develop and spread the folklore treasure of Albania. This includes the great folklore vocal, instrumental, choreographic and costumographic riches, which vary from area to area, creating a color of motifs. "Party day in Tirana", "Dance of Rugova", the songs "Fryni era u chel taraba", "Chik Tropoje", "Legend of the bridge" were some of the parts of the artistic program. The purpose of the National Ensemble of Folk Songs and Dances (AKVP) is to process, develop and spread the folklore treasure of Albania. This includes the great folklore vocal, instrumental, choreographic and costumographic riches, which vary from area to area, creating a color of motifs. "Party day in Tirana", "Dance of Rugova", the songs "Fryni era u chel taraba", "Chik Tropoje", "Legend of the bridge" were some of the parts of the artistic program. The purpose of the National Ensemble of Folk Songs and Dances (AKVP) is to process, develop and spread the folklore treasure of Albania. This includes the great folklore vocal, instrumental, choreographic and costumographic riches, which vary from area to area, creating a color of motifs.

Muzeu i Arsimit në Korçë mirëpret vizitorët nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut

Muzeu i Arsimit në qytetin e Korçës këto ditë u vizitua nga një numër i konsiderueshëm turistësh. Kjo bëhet me dije nga vetë muzeu, që ka ndarë dhe foto në faqen e tij nga vizitat e ditëve të fundit. “Këto ditë festash, Muzeu i Arsimit u vizitua nga një numër i konsiderueshëm turistësh. Pjesa më e madhe e vizitorëve përbëhej nga grupet e organizuara të mësuesve që vinin nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut”, thuhet nga muzeu në Facebook, që ka publikuar dhe disa foto të vizitorëve. Më 7 Mars në Ditën e Mësuesit në këtë muze u hap dhe ekspozita “Mësonjëtoret e para përmes dëshmive të kohës”. Një ekspozitë, e cila u organizua në kuadër të 136-vjetorit të çeljes së Mësonjëtores së Parë Shqipe. Në sallën e bibliotekës së muzeut të gjithë ata që do të duan ta vizitojnë, do të shohin për herë të parë objekte personale, dëshmi, dokumente, fotografi, letra të shkruara nga personalitetet e rëndësishme të dy shkollave që u hapën në Korçë, Mësonjëtorja e Parë Shqipe dhe Mësonjëtorja e Vashave. Tashmë pjesë e fondit të muzeut këto objekte, fotografi dhe dëshmi ju përkasin themeluesve, mësuesve dhe nxënësve të këtyre shkollave të para kombëtare dhe janë dhuruar nga pasardhësit e tyre. Mësonjëtorja e parë u çel në 7 Mars në 1887, në kushtet e pushtimit otoman dhe ajo u krijua nga një grup rilindasish, ndërsa ishte e para shkollë fillore me një fizionomi të theksuar kombëtare dhe laike, ku të gjitha mësimet jepeshin në gjuhën shqipe. Sipas dokumenteve të kohës, veprimtaria e kësaj shkolle përshkohej nga idetë patriotike, edukata e punës dhe dashuria për dije. Mësonjëtorja e Parë Shqipe u përkrah gjerësisht nga masat patriotike korçare dhe ato të mërgimit. Drejtuesit e parë të shkollës qenë patriotët e Rilindjes sonë Kombëtare, Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi, etj, ndërsa drejtor i parë i saj u zgjodh Petro Nini Luarasi, një nga figurat kryesore të kohës, veprimtar i Rilindjes Kombëtare shqiptare.