BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the prosecutors are ready to ask the Assembly for the authorization to handcuff the former prime minister

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state at the service of his businesses, from the benefits of the Bunkart 1, Bunkart 2 contracts, to the pardon with the Prime Minister's signature for 20 years of public property...

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state
x
BREAKING NEWS

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order came out to.."/ The tragedy of Gërdec, the testimony of the Secretary General of the Ministry of Defense is clarified

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order
x
BREAKING NEWS

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the ex-soldier becomes clear

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the
x
BREAKING NEWS

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after the other after the conflict with Berisha, who are the 15 officials who risk prison, here is the evidence that SPAK is investigating

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after
x

Aktualitet

Will the "Sky" interceptions be accepted as evidence? This is when the European Court will decide

Will the "Sky" interceptions be accepted as evidence? This is when the

The European Court of Justice, which acts for the jurisdiction of the European Union countries, is expected to issue a final decision at the end of 2023, regarding the fate of the conversations held on the "Sky" and "Encro" phones.

OLAF will continue investigations into the funds from IPARD II. The European Anti-Fraud Office submits the file to Albanian justice

Thanks to these conversations developed on these phones, SPAK has recently engaged in the initiation of 4 criminal cases, hitting certain elements of the underworld and two high-ranking police and prosecution officials.

Journalist Elton Qyno has learned that it is precisely this European court that finally decides, putting an end to the legal debate started in many countries, including Albania, whether the collection and distribution of data intercepted by the prosecution and the police through the crypto telephone network "EncroChat" ” and “Sky Ecc” is in accordance with European law.

The decision, which is expected to be taken at the end of 2023, will clarify whether the conversations transcribed in the "Sky Ecc" and "Encro Chat" applications will be valid or not, to be used as evidence in criminal proceedings initiated in several countries EU and not only.

Initially, it is expected that the lawyers on October 27, 2023, will give the conclusions and a preliminary opinion on the issue of the transcription of the conversations. While the 15 judges of the ECJ are expected to come out with a final decision at the end of the year.


After giving the decision, which will justify the acceptance or not of these conversations as evidence, further the decision will be referred to the Regional Court of Berlin.

In fact, in October 2022 it was a judge of the Regional Court of the Landgericht Berlin, who channeled this case to the European Court of Justice in Luxembourg.

The purpose of setting this court in motion is to give a final legal interpretation, if the privacy rights of European citizens have been violated and if there is a place for these conversations to be used as evidence in criminal proceedings.

One of the questions raised by the Berlin judge for the European court is the fact whether it is legal to share the hacked messages of "EncroChat" and "Sky ECC" with other EU countries and not only by French justice.

Kthjellime dhe kalime vranësirash, ja si parashikohet moti për sot në Shqipëri, Kosovë, RMV dhe Evropë

Gjithashtu, çështja përqendrohet në pyetjen tjetër të gjyqtarit Berlinez, nëse Gjermania mund të përdorë ligjërisht mijëra mesazhe “EncroChat” dhe “Sky”, të marra dhe të furnizuara nga xhandarmëria Franceze nga telefonat në Gjermani, pa marrë më parë autorizimin ligjor nga gjykatat gjermane.

Prokurorët gjermanë argumentuan se ishte e panevojshme marrja e një urdhri në gjykate nga gjykatat gjermane për transferimin e të dhënave në Gjermani, kur të dhënat ishin marrë tashmë nga Xhandarmëria Franceze, sipas një urdhri të gjykatës franceze.

Procesi gjyqësor në GJED, është duke u monitoruar nga një kolegj i gjërë avokatësh por edhe prokurorë, ku vëmëndje për këtë gjyq kanë ngjallur dhe juristët Shqiptar.

Në një takim me gazetarët, Altin Dumani, kreu i prokurorisë së posaçme SPAK tha se:

”… një kolegj avokatësh, quajeni nëse doni dhe sindikatë me avokatë vendas dhe të huaj, janë bërë bashkë për të rrëzuar përmes vendimeve të gjykatave, bisedat e zbërthyera të aplikacionit “Sky ECC”, ku shumë eksponentë të krimit të organizuar dhe zyrtarë që dalin të implikuar në veprimtari kriminale…”.

Në fakt në 4 korrik 2023, në gjyqin e zhvilluar në GJEDU, nuk ishin ftuar vetëm avokatët për të dhënë pretendime, por edhe prokurorët.Në këtë seancë kanë qënë të pranishëm dhe gjyqtarët e dhomës referuese të Gjykatës Rajonale të Berlinit, përfaqësues të Gjykatës Kushtetuese Federale dhe Zyrës së Prokurorit të dhe avokatë mbrojtës nga vende të tjera evropiane.

Gjatë seancës që zgjati 7 orë, prokurorët nga Franca, Gjermania, Holanda, Spanja, Hungaria, Suedia, Republika Çeke dhe Irlanda në 4 korrik, dhanë dëshmi gojore në Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Evropian, duke diskutuar Përgjithshëm rastin kompleks që fokusohet në të drejtën evropiane.

Seanca dëgjimore erdhi disa ditë pas një konference për shtyp të organizuar gjerësisht të organizuar nga “Europol”, në të cilën prokurorët njoftuan se nga një operacion i përbashkët francez dhe holandez, kishte çuar në 6500 arrestime të njerëzve të përfshirë në krimin e organizuar dhe trafikun e drogës.

Gjithashtu falë këtij operacioni të zhvilluar në një periudhë 3 vjeçare janë sekuestruar plot 900 milionë eurove CASH.

“…ne jemi njohur me materialin e ardhur nga homologët për bisedat e “Sky” që kanë zhvilluar përdoruesit në Shqipëri dhe Europë. Përpara se të ndërmernim iniciativën për të goditur elementët e krimit në Shqipëri, ne kemi parë rastet homologe të vendeve europiane. Ne i jemi referuar rasteve kur gjykatat Angleze si, ato Serbe, Francës, Hollandës, Italisë, Malit të zi, kanë njohur si mjet provë bisedat e zhvilluara në “Sky”. Edhe pse në Gjermani një gjykatë e shkallës së parë të një landi, vendosi të rrëzojë këto biseda. Një vendim gjykate Apelimi në Gjermani, i ka cilësuar të rregullta këto biseda…”, deklaroi para gazetarëve prokurori, Altin Dumani.

Prosecutors from member states told the 15 judges of the Grand Chamber that Operation EncroChat and Sky ECC had been very successful in preventing organized crime and drug trafficking and cases of murder or torture across the country. Europe.

Citing figures from a Europol press conference, prosecutors told the court that Operation EncroChat had led to the seizure of more than 100 tons of cocaine, 160 tons of cannabis, three tons of heroin, the seizure of over 900 weapons and more than 21,000 rounds of ammunition.

While in Albania, in the last two years, using the conversations of "Sky" and "Encro", the Special Prosecutor's Office (SPAK) has attacked the Durrës group led by Plauret Dervishaj and the Shkodra group led by Behar Bajri and Pëllumb Gjoka.