BREAKING NEWS

Fantastic news from COVID hospitals: Today more cured than affected by coronavirus, here are the 3 cities with the highest number of infections

Fantastic news from COVID hospitals: Today more cured than affected by
x

Politike

"This is a very big cost", Valentina Leskaj reveals why she left the Socialist Party, gives a strong message for politics in Albania: The country has been damaged by ...

"This is a very big cost", Valentina Leskaj reveals why she left the

Former MP of the Socialist Party, Valentina Leskaj has said that governance is a process and the things that one party starts, the other party must finish.

According to Leskaj, Albania is still at the level of a minimalist democracy where free elections are still being discussed, and for democracy to function, political dialogue must function.

In her book, "Politics as an idea" Leskaj addresses the phenomenon of hate speech from politics. She thinks that this phenomenon does great damage to politics and above all to young people.

Excerpts from the interview for RTV Ora

Today you are a member of the Socialist Party leadership, but you have distanced yourself from politics.

Leskaj: "It has been four years since I confirmed my withdrawal from politics, I have said that I want to pave the way for young people and I do not think that politics is what takes place within political parties or only within Parliament. Civic engagement is a political commitment.

Are we witnessing that politics in Albania is seen as an instrument, as a mechanism to get rich, as a mechanism to climb the links of power, but not in the service of the citizen?

Leskaj: "I would encourage everyone to give their opinion on politics, so I think I did well to deal with politics. I do not see politics simply as an instrument. Of course it is a very important instrument, but before it is an instrument it is a concept, an idea and from this point of view we should see more how we conceive politics. "

Politics as an idea, how do your colleagues see it today?

Leskaj: "People are different and see it in different ways. Everyone has their own judgment and the more ideas discussed about politics the better it is. Our problem is that we do not discuss politics, we discuss politics more than politics as a concept.

Kjo për fat të keq ka sjellë një situatë të papëlqyeshme për vendin. Sot ne jemi në nivelin e një demokracie minimaliste që diskutohet ende për zgjedhje të lira dhe të ndershme. Dialogu politik është një problem 30 vjeçar dhe vazhdon ët jetë mbase dhe më keq sesa 30 vite më parë. Është dhe çështja e reformës në drejtësi. Do ishte një mision i pamundur nëse nuk do kishim mbështetjen e ndërkombëtarëve. Pra ne ende nuk jemi në gjendje që t’i japim zgjidhje çështjes së zgjedhjeve të lira, të dialogut politik dhe të reformës në drejtësi.”

Kë duhet të fajësojmë kur një demokraci nuk është funksionale ?

Leskaj:” Çështja e demokracisë  nuk zgjidhet vetëm me një palë dhe nuk duhet para si çështje e një pale. Kostoja më e madhe që ne paguajmë është se nuk arrijmë t’i bëjmë reformat të qëndrueshme.

A party comes to power and makes the reforms it thinks are best, due to its inability to establish a political dialogue. That's a huge cost to society. "

Most read